Core aneb význam hlubokého stabilizačního systému (HSS) pro hokejistu

core_musclesHluboký stabilizační systém (HSS) páteře je systém hluboce uložených svalů, který zabezpečuje stabilizaci, neboli zpevnění páteře během všech našich pohybů. Svaly HSS jsou aktivovány i při jakémkoli zatížení, tj, stoji, sedu, běhu, bruslení apod. Doprovází každý cílený pohyb horních resp. dolních končetin. 

Mezi svaly HSS podle prof. Koláře patří:

  • bránice
  • svaly pánevního dna
  • krátké hluboké zádové svaly
  • příčný břišní sval

Aktivace svalů HSS je automatická, a tím plní ochrannou funkci proti zátěži na strukturu trupu a páteře. Pokud dojde k poruše souhry těchto svalů, dojde ke svalové dysbalanci a následně k celé řadě potíží (bolesti zad, výhřez meziobratlové ploténky, blokády jednotlivých úseků páteře, bolesti třísel, apod.). Pokud jsou svaly HSS dysfunkční, funkci za ně přebírají svaly povrchové, které nedokáží přesné nastavení v jednotlivých kloubech páteře, vznikají tak svalová napětí, bolesti a blokády. Čím více práce přebírají povrchové svaly, tím více ztrácí funkčnost hluboké svaly a je zaděláno na začarovaný kruh potíží. Cílené ovlivnění stabilizační funkce páteře správným posilováním HSS má význam jak v prevenci, tak i ve vlastní léčbě již vzniklých poruch.

Funkční a silný HSS je proto základním předpokladem zdravého vývoje každého sportovce a nezbytnou podmínkou dobrého výkonu. V silových sportech, kam patří i lední hokej, to platí dvojnásob, zvláště pak při skutečnosti, že hráči ledního hokeje jsou vystavováni nerovnoměrnému zatěžování těla a tím vysokému riziku vzniku dysbalance svalových partií. Zásadní význam má HSS i v prevenci zranění, hráči se silným HSS jsou k nim mnohem méně náchylní.

Pamatujte proto, že pekáč buchet je kromě výstavky na plovárně k ničemu, máte-li slabý a nefunkční HSS!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *