Vlastnosti velkého spoluhráče

Podstatou kolektivních sportů je týmová práce. Každý řetěz je tak silný, jak silný je jeho nejslabší článek. Nekoukáte-li jen na sebe, ale zajímá vás především úspěch celého vašeho týmu, pak se vám může hodit výčet několika vlastností týmového spoluhráče podle Kevina Neelda.

10-teammate

ÚSILÍ

Existuje řada věcí, které jako sportovec můžete ovlivnit jen málo nebo vůbec. Mezi ně však nepatří úsilí. Jediná cesta, jak být lepší, je pracovat naplno na hranici vlastních nejlepších schopností. Vaše maximální úsilí pomáhá být lepším nejen vám, ale i vašim spoluhráčům.

POCTIVOST

Všechny skvělé vztahy jsou postaveny na poctivosti. Není nic horšího pro vaše spoluhráče či trenéry než nevědět, jestli mluvíte pravdu či nikoliv. Pokud uděláte chybu, přiznejte ji.

POKORA

Ať jste nejlepší nebo nejhorší, pořád jste součástí týmu. Každý tým může mít několik „hvězd“, ale úspěch závisí vždy na celém týmu. Vždy považujte i vaše osobní úspěchy za výsledek týmové práce a podělte se o ně s ostatními spoluhráči.

ODPOVĚDNOST

Klub, za který hrajete, fungoval předtím a dlouho bude fungovat i po tom, co jej reprezentujete vy. Vše, co děláte v týmu i mimo něj reprezentuje váš klub, tým i spoluhráče. Bud’te odpovědní za vlastní chování a činy. Nikdy nevíte kdo vás sleduje.

RODINNÁ ATMOSFÉRA

Nejlepší týmy jsou spíše jako rodina než skupina jednotlivců. Je mnohem příjemnější bojovat bok po boku s někým, o kom víte, že vás bude podporovat i v těžších časech. Každý dělá chyby! Je jednoduché ukazovat na chyby jiných a každý tým podobné spoluhráče rychle odhalí. Podporujte své spouhráče, jako byste byli jedna rodina.

ODOLNOST

Každá sezóna má lepší a horší časy. Každý tým někdy čelí nepřízni osudu. Velké týmy si umí poradit i s nepřízní osudu a horšími časy, neztrácejí motivaci a i dočasné porážky umí brát jako příležitost k růstu a zlepšení. Buďte odolní a nepropadejte nepřízni osudu. Myslete na to, že vaše chování je nakažlivé a vaše odolnost povede nakonec i k vyšší odolnosti celého týmu.

VŮDCOVSTVÍ

V mládežnickém sportu patří bohužel vedoucí role často jen těm nejtalentovanějším jednotlivcům. Skutečnost je však taková, že každý jednotlivec v týmu může být lídrem v jiné oblasti. Vůdcovství může mít celou řadu podob. Vůdcem můžete být, i když nejste zrovna kapitánem týmu. Buďte vůdcem vlastními činy, soustřeďte se na to, co vám jde nejlépe a inspirujte v tom své spoluhráče tak, aby se v dané činnosti zlepšovali i oni.

RESPEKT

Jednoduché, ale nesmírně důležité. Respektujte spoluhráče, respektujte trenéry, respektujte vaše zázemí. Uklízejte po sobě, pozdravte trenéra a podejte mu ruku, když ho potkáte, řekněte díky vašim spoluhráčům. I malá gesta vytváří kulturu vzájemného respektu a jsou klíčem k dlouhodobému úspěchu.

OPTIMISMUS

Není nic zhoubnějšího, než když někdo neustále poukazuje na to, co není s týmem nebo jednotlivci v pořádku. Soustřeďte se na to, co dělají tým nebo spoluhráči dobře. Když se zaměříte na negativa, je více pravděpodobné, že se budou opakovat. Buďte pozitivní, optimistický a posilujte pozitivní přístup v sobě i spoluhráčích.

TOUHA PO ZLEPŠENÍ

Jednoduše řečeno, nikdy nebuďte spokojení s tím, kde jste. Vždy je prostor pro zlepšení. Čím více a usilovněji budete pracovat sám na sobě, tím usilovněji budou na sobě pracovat i vaši spoluhráči.

User Rating: 5.0 (4 votes)
Sending

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *