Co nového v odstupném?

Za poslední klíčové mediální počiny ve věci odstupného považuji následující články.

Troška pokory by našemu hokeji neškodila, říká kouč mladíků Znojma

V prvním článku je ve věci odstupného velmi zajímavý poslední odstavec, kde zástupci hokejového Znojma krátce popisují podmínky fungování mládeže v klubu vč. mládežnického rozpočtu ve výši 5,5 mil. Kč, jasné oddělení mládeže o mužů, stanovení smysluplných cílů klubové výchovy apod. Takhle by to nějak mělo fungovat. Ale je tomu skutečně tak i všude jinde?

Hráčská asociace bojuje proti tabulkám, už jednala s hokejovým svazem

Druhý příspěvek informuje o zahájení jednání mezi Českou asociací hokejistů a ČSLH o přestupových pravidlech.

My, rodiče nezletilé hokejové mládeže, nemajíc i vlastní vinou oficiální zastoupení, nyní tedy hleďme s optimismem k budoucím výsledkům těchto jednání a věřme, že hráčská asociace jako partner ČSLH bude ve snaze o úpravy současného stavu mít i nadále v paměti také zájmy nezletilých hráčů, přestože zastupuje především seniorské profesionály.

Zrnko ostražitosti ve mně vyvolává náhlá změna ve vyjádřování předsedy svazu, které jakoby se ani netýkalo probíhajícíh diskuzí o odstupném v mládeži nebo znamenalo obrat o 180 stupňů v přístupu k tomuto problému.

Je určitě zájem model přizpůsobit době a potřebám hokeje, jde o to vymyslet co nejefektivnější řešení.

Lehounké mrazení působí také vyjádření trojstranného zástupce asociace Jirky Vykoukala (člen asociace, zástupce klubu Prostějov, rodič), které jakoby naznačovalo potřebu zvyšování rodičovských příspěvků do mládeže.

„Rodiče nejsou informováni a nevědí, kolik ti kluci ve finále stojí. Když to budu vědět, pak si můžu vybrat, jestli dám kluka na hokej, nebo na jiný sport. A když budou větší rodičovské příspěvky, tak rodiče budou třeba víc dbát na přípravu,“ myslí si Jiří Vykoukal, člen vedení asociace, sportovní manažer Prostějova a zároveň hokejový rodič.

Proto bych se chytil nejlépe právě tohoto vyjádření a navrhoval bych jako úvodní krok zmapovat „kolik ti kluci ve finále stojí“. Tedy prověřit financování klubů a zpracovat jednoduchou analýzu dopadu odstupného alias výchovného na klubové rozpočty. Nemuselo by to být složité. Tak jako kluby briskně odpověděly na anketu ohledně odstupného, mohly by velmi rychle dát dohromady jednoduché údaje o odstupném řekněme za posledních 3-5 let třeba do rovnice:

Přijaté odstupné hrazené jiným klubem + Přijaté odstupné hrazené rodiči – Vyplacené odstupné za příchozí hráče

Kdyby se našla odvaha ke zmapování a odtajnění struktury financování v klubech alespoň v jednoduché podobě:

MŠMT + ČSLH + SAMOSPRÁVA (KRAJE, MĚSTA) + ČLENSKÉ PŘÍSPĚVKY + SPONZOŘI + VLASTNÍ ZDROJE + SALDO ODSTUPNÉ

pak by bylo hned jasné, kolik ti kluci ve finále stojí, jaký dopad má odstupné na rozpočty klubů a byl by to vynikající podklad pro nastavení nového systému, který nebude mít tolik negativních důsledků. Samozřejmě, že i případný nový systém bude muset být kompromisem mezi představami jednotlivých účastnických stran hokejového hnutí, ale určitě by měl být méně nakloněn k jedné straně, než ten současný.

Kučera: Když skončí výchovné, zvýší se příspěvky. To by byl konec

V posledním článku na iSport.cz popisuje svůj pohled na odstupné olympijský vítěz František Kučera. K tomu je nutné poznamenat, že přes úctyhodnou snahu o výchovu hokejové mládeže v jednom z mála ryze soukromých projektů vystavěných od píky, letňanský klub nebude tím typickým představitelem české klubové scény.

Letňanským se musí přiznat, že přestože za projektem Ice Areny lze jako smysluplný chápat především podnikatelský záměr provozování komerčního sportoviště (2 ledové plochy, fitness, restaurace, občerstvení, prodejna), vybudovali k tomu z ničeho a zejména v začátcích s velkým finančním vypětím hokejový klub vychovávající mládež.

S rodičovskými příspěvky 22.000 Kč ročně se Letňany nijak zásadně nevymykají pražským zvykům, nicméně Praha je v tomto ohledu nepochybně výrazně odlišná od zbytku republiky. Pokud se k tomu podíváme na rozpis ledů HALA1 a HALA 2, pak je patrné, že mládež okupuje ledy ve všední dny řekněme obvykle od 13 do 18 hodin a několik zápasů proběhne o víkendech, což jsou všechno ledy, které jsou komerčně hůře uplatnitelné a nabízené i za nižší cenu. Odpolední rodiče představují návštěvníky restaurace, obchodu či fitka. K tomu v posledních letech významně navýšila podporu hokejové mládeži Praha, vypomáhá městská část Letňany, sem tam se podaří nějaká účelová dotace (např. na nákup rolby), movití pražští hokejoví rodiče skýtají zajímavější příležitosti pro sponzoring než kde jinde, atd. Ať na to koukám ze všech možných úhlů, nemusí být mládež tak úplně ztracená.

Za faux pas rozhovoru, kterého si asi každý všiml, lze považovat tato dvě nedaleko za sebou následující prohlášení:

Kdyby se zrušilo výchovné, zvýšily by se příspěvky?
„Ano. To by pak nestály dva tisíce, ale šest tisíc měsíčně.

Je příjem z výchovného pro vás klíčový?
„Pro nás to není téměř žádný příjem. I svaz tvrdí, že přestup podle tabulkových hodnot se málokdy uskuteční. Většinou se kluby mezi sebou dohodnou formou hostování, výměnou, nebo tak. Když je nějaký nespokojený rodič a má finanční prostředky, tak zaplatí sám od sebe. Málokterý klub dá takové peníze za třináctiletého kluka, protože se vůbec neví, jaký bude jeho vývoj. Na prstech první ruky bych spočítal to, kdy jsme za mladé, třeba patnáctileté hráče, dostali peníze.

Asi není třeba rozpitvávat. Vrátím se jen k tomu, co bylo řečeno výše v komentáři k článku o hokejové asociaci. Co takhle dát nejdříve dohromady podklady a zjistit, jak kluby hospodaří a jakou roli hraje dnes ve financování mládeže skutečně výchovné?

K Letňanům už jen jediné. Osobně je považuji za klub, který má pro výchovu mládeže v Praze ten největší potenciál. Výborná lokalita, dvě ledové plochy, moderní zázemí, blízkost škol a řady jiných sportovišť pro suchou přípravu. Jen ty šatny pro mládež citelně chybí 🙂

V závěru bych ještě rád uvedl, že mi byl autorem článku nabídnut prostor k odpovědím na dvě otázky:

  • Co se vám nelíbí na výchovném?
  • Jaké navrhujete náhradní varianty, kdyby bylo zrušené výchovné?

Vzhledem k tomu, že to bylo na poslední chvíli, nevěděl jsem v jaké souvislosti (podle načasování zřejmě jako přívěšek k rozhovoru s Františkem Kučerou) a autor mi nemohl garantovat přesné a doslovné otištění mých odpovědí (odpovědi by musely být upraveny minimálně podle prostoru a stylistiky), tak z toho sešlo.

Raději si tak ponechám vlastní neupravovaný vyjadřovací prostor zde a abyste o nic nepřišli, tak tady ty dvě odpovědi máte, a už dlouho 🙂

User Rating: 5.0 (3 votes)
Sending

4 Responses

  1. ivo (I.H.) napsal:

    To Marek: Ono je to vlastně už všechno celkem směšný.
    Původně v celé té smršti šlo o to, aby se svaz se spolky chovali v souladu s právním řádem ČR, tedy dodržovali Ústavu, Listinu l.Práv, Úmluvu o právech dítěte a Zákon o shromažďování, protože jakkoliv komukoliv bránit svobodně do spolku vstoupit ale i svobodně ze spolku vystoupit, svobodně a bez omezení ve spolcích „realizovat“ se, to je základ svobody, základ práv, které se objevují ve všech a mnoho dalších právních předpisech.
    Svaz a spolky tyto zákonné předpisy, které jsou zcela nadřazeny řádům svazu, zcela vědomě pošlapává, neplní je. A to píšu a říkám naprosto vážně a za tímto konstatováním si stojím. Bohužel, státní exekutiva to nevidí, resp. nechte to vidět.

    Jenže, jak to bývá, svaz se spolky šikovně tento původní a základní problém šikovně vmanévrovalo na jakože problém odstupného, protože moc dobře vědí, že je to chytlavé téma, téma které humbukem zcela upozadí skutečný problém (viz.předchozí).

    A přitom svaz i spolky vědí, že v důsledku ať to dopadne jak to dopadne, tedy i když bude odstupné pro děti do 15 let „zrušeno“, tak na tom v důsledku vydělají, protože si tak jak na stříbrném podnose nadělí ve skutečnosti daleko větší přísun peněz od rodičů s argumentem, že když se zrušilo odstupné, musí se zvednout příspěvky. Přitom, kdyby se narovnal původní problém, logicky by se vyřešilo odstupné, které je na toto vše až následně navázáno.

    Takže, do důsledku základ problému zůstane dál, spolky budou inkasovat od rodičů daleko víc peněz než dosud a OD VŠECH bez rozdílu. Nakonec budou oni ti „hodní“, a rodiče otravní ti špatní. Vždyť vlastně jsme to chtěli, že, jak jinak.

    Je smutný, že si to dosud nikdo neuvědomil. Nezbývá, než šikovné chlapce na svazu a spolky pochválit, jak s rodiči zatočili. A ještě zatočí, protože jsme jenom banda křiklounů schovaná za anonymní internet a nejsme schopni se spojit, sdružit v uchopitelnou sílu a jednat se svazem a spolky jako rovný s rovným.

    Ale, že mě to nepřekvapuje. Tedy pro mne osobně to už je všechno uzavřená věc, sám si nebudu honit pérka na úkor rodiny a práce, v podstatě jsem už přišel o daleko více za tu dobu, co bych kdy vůbec třeba musel někdy zaplatit na výpalném.

    Ivo H. (tel. i e-mail na mne správce stránek má, ale to je stejně už jedno)
    Sportu zdar a mládežnickému hokeji zvlášť!

  2. Marek napsal:

    Takze i panu Kucerovi se proste libi, ze ma tu moc vydirat rodice tabulkovym vykupnym, kdyz chteji/musi jit jinam. O penize mu nejde, vsem funkcionarum jde o tu moc nad rodici.

  3. ivo (I.H.) napsal:

    To LS4: Snad nečekal někdo něco jiného, nebo?

    Asociace profesionálních hráčů = ambasadorem je spolumajitel velmi vlivného klubu na dění v hokeji

    Jenom omylem, či náhodou, je v tom samém klubu na pozici jednatele člověk, který je vrcholovým představitelem Asociace profesionálních klubů

    Na svaz má obrovský vliv právě Asociace profesionálních klubů

    Tedy zjednodušeně: ČSLH = APK = APH Kruh se uzavřel.

    Chvalme hokejového boha, jak to krásně zařídil

  4. LS4 napsal:

    Přikládám jen doklad o tom, že asociace odstupného dětí opravdu neřeší a řešit ho nebude:
    Dotaz novináře: „Se svazem jednáte o úpravě přestupního řádu kvůli tabulkovému odstupnému. V jaké jste fázi?“
    Černošek: „V první řadě bych rád řekl to, že jednáme o tom, co se týká dospělých hráčů, kteří jsou v extralize a první lize. Největší hysterie se strhla kolem výchovného za děti, my samozřejmě vnímáme, že nějaký problém tady je, ale nepřísluší to asociaci, aby to řešila, protože naši členové jsou profesionálové. Když to řeknu sobecky, tak jsme řešili ‚naše‘ téma.
    A dále v rozhovoru Marek Černošek jasně naznačil názor co s odstupným za děti:
    Dotaz novináře:“Jaký je ideál tabulkových hodnot podle asociace?“
    Černošek: „Výchovné za děti by bylo od druhé nebo třetí třídy, postupně by s věkem dítěte narůstalo, s tím, že by v případě účasti v první lize nebo extralize kluk měl hodnotu vyčíslenou penězi, která by končila dovršením 23/25 rokem věku, nebo prvním přestupem, o čemž už jsem mluvil. Po těchto ‚deadlinech‘ by byl volný.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *