Hokej s chutí a především pro děti

Když se podíváte, kde se líhnou ti nejlepší hokejisté, zjistíte, že je to obvykle v menších klubech, kde se pohybují lidé, kteří mají zájem a chuť s dětmi dobře pracovat. Neberou mládež jen jako zajímavý přivýdělek k profesionální části klubu a nekoukají jenom na výslednou sumu vybraných rodičovských příspěvků či získaných dotací. Jedna zajímavá příležitost se zajímavými podmínkami pro oblíbený národní sport se nově začíná rýsovat nedaleko Prahy. Středočeští i pražští adepti tak mají další příležitost, kde se realizovat. Rád proto zveřejňuji následující přípěvek o jednom projektu nedaleko Prahy.

HC_KRALUPY_FULL

Jak vybudovat žádaný hokejový klub?

Do vedení klubu nastoupí lidé s enormním zájmem o blaho dětí a nikoliv o zájmy vlastní. Lidé vzdělaní, respektovaní a schopní, kteří během pár týdnů vyjednají se spolupracujícími zástupci města (aby taky ne, kdo by nechtěl dělat něco pro děti pořádně) vynikající podmínky pro využívání zimního stadionu i přilehlých sportovišť.

Tito lidé dobře vědí, že sice dokáží klub bravurně organizačně řídit, ale se sportovní stránkou už takové zkušenosti nemají. Co následuje? Masáž ega a marné pokusy? Nikoliv! Naopak založení sportovního úseku pro řízení klubu a angažování zkušených hokejových matadorů i nadějného, ale vzdělaného mládí.

Pánové ze sportovního úseku (sportovní manažer, metodik a hlavní trenér) se ihned chopí práce a během pár dnů startuje v klubu nová éra mládežnického hokeje. S některými trenéry je nutné se rozloučit, jiné přijmout, se stávajícími a kvalitními trenéry probrat základní filosofii, kterou se chce klub ubírat.

Naplánuje se letní příprava, překvapivě neobsahující jen pouhý a dětmi neoblíbený drill, ale na základě dlouhodobých zkušeností sportovního manažera s hokejem v zahraničí příprava v Česku poněkud neobvyklá, plná her a zábavy, při které se hráči zcela nenápadně, nenásilně a hlavně komplexně připravují na novou sezónu.

Dalším krokem je příprava na zimní sezónu, kvalitní náplně tréninků a co nejvíce bonusů pro hráče. Takže chceš trénovat ještě s jinou kategorií? Žádný problém, my to podporujeme. Chceš si zatrénovat i jinde nebo vyrazit na nějakou zahraniční misi s privátním týmem? Žádný problém, jen jeď. Máš v sobotu a neděli podvečer (obvykle po zápase) čas a chuť na hokej? Žádný problém! Když hraje Áčko a Juniorka venku, máme přece volné ledy? Necháme je ladem nebo nabídneme komerci? Ani náhodou! Uspořádáme přece pro naše hráče, ale klidně i hráče z okolních klubů dovednostní kempy, jejichž náplň připravuje sportovní manažer s metodikem, kteří mají s pořádáním žádaných a kvalitních kempů bohaté zkušenosti. Dále o tom, že každý tým má po celou sezónu svoji kabinu snad ani mluvit netřeba. Stejně jako o pravidelných trénincích v přijatelných časech, možnosti zapůjčení výstroje (snažíme se posbírat co nejvíce nepotřebné, ale použitelné výstroje pro děti, jejichž rodiče si nemohou každoroční update výstroje dovolit) i dalších výhodách, zpříjemňujících život v klubu.

Vždycky jsem si přál “udělat si klub tak nějak po svém”. Myslím, že mám dost zkušeností z mládežnických ledů českých, evropských i zámořských a “vyzobat” to nejlepší a pak to praktikovat v praxi je jediné, co mě na mládežnickém hokeji ještě láká. A mám štěstí, že jsem byl osloven vedením klubu s naprosto shodnými představami a získal nové kolegy, jejichž představy se nijak neliší, ale obohacují je navíc o řadu dalších nápadů a zkušeností. Vždyť jedním z nich je Michal Broš, hokejová persóna, kterou netřeba dvakrát představovat, který nastoupil do klubu spolu se mnou do pozice sportovního manažera a osobu spoluzodpovědnou za sportovní přípravu mládeže…

Jediné, co bychom ještě rádi zlepšili je naše hráčská základna. Místních i přespolních dětí na malém středočeském městě prostě tolik nenajdete, takže pokud by měl kdokoliv (hráč jakéhokoliv ročníku) zájem si s námi přípravu v “novém” klubu vyzkoušet, budeme potěšeni. A abych řekl pravdu, u hráčů ročníku 2002/2003 nás doslova tlačí bota. Takže pokud byste měl někdo zájem, určitě se ozvěte. Zejména v kategorii starších žáků umíme těch bonusů nabídnout ještě o kousek víc…

Tak neváhejte a chcete-li se s námi podílet na budování tak trochu “jiného hokeje” nebo zatím byste jen rádi získali více informací, kontaktujte mě nebo pana Tomáše Měřínského z výkonného výboru (tel. 737 283 515).

Miroslav Hes
Metodik klubu HK Kralupy nad Vltavou

Kontakty

Web klubu: http://www.hokejkralupy.cz

Telefon: 777 775 666

E-mail: m.hes@prevent.cz

A jako důkaz a třeba i inspiraci přidávám odkaz na web přípravky, kde jsme poslední dva měsíce sezóny 20014/2015 už jeli tak nějak po novu a lépe … Klikněte na obrázek.

 

web_HK_kralupy

User Rating: 5.0 (2 votes)
Sending

13 Responses

  1. HRÁČ napsal:

    Nepamatuji žádného slavného hokejistu v tomto věku jako Jágr, že by podával takové výkony. To je zkoro nadlidské co Jarda předvádí. Je to především zásluha jeho rodičů.

  2. Ivo Holešovský napsal:

    To Jirka: pobavil jste (alespoň mne tím liberálem 🙂 )
    No jinak souhlas. Snad jen „ne lepší“ lidi, ale lidi, kteří si alespoň pamatují a nebudou mít potřebu fabulovat – to s čím vždy co ob dva roky pan Lener přichází, jako s něčím „neuvěřitelně fungujícím“ a „následování vhodném“, se nakonec ukazují jako věci, které u nás už jsme si prožili, skutečně fungovali, jen právě tací jako pan Lener a spol. zadupali do země (to dobré a funkční).
    Nikdy nezapomenu, jak se před nějakými 15-20 lety jezdili k nám právě švédi, finové, amíci, švýcaři, němci… a další učit a přebírat systém práce s mládeží a my, neuvěřitelně, šli chc.t proti proudu (sory za to sprostý slovo, ale sedí podle mě 🙂 ).
    No nic, kruh se hold uzavírá… I.

  3. jIRKA napsal:

    Pan Lener přes veškerou úctu je velký liberál. Měl by se ale už probudit. Česká cesta selhává. Je potřeba najít do čela svazu lepší lidi. Evropa a zámoří nám pomalu ale jistě utíká.

  4. Radek napsal:

    Panove z klubu „vse pro deti“, prosim, podepisujete vsem, co k vam prestpupi, ze nikdy nebudete nic od rodicu chtit za hostovani ani za prestup a pred sezonou pustite na hostovani i na prestup kohokoliv kamkoliv? Nebo jen rocniku 2002/2003? Pustite i ty zotrocene deti, ktere uz mate podepsane? Nebo takhle to „majitele klubu pro deti“ nemysleli? Diky.

  5. Ivo Holešovský napsal:

    Mirek: Ano, psal to, resp. to byl rozhovor celkem „zajímavý a jistě ne tendenční“ 🙂 , po pravdě po jeho přečtení jsem přemýšlel, jestli mám brečet, smát se, nebo nadávat na absolutní aroganci a namyšlenost…
    No nakonec jsem se rozhodl, že se budu tomu jenom smát, protože za víc mi ta fabulace, sebeuspokojení a hlavně očividná manipulace s fakty skutečně nestojí.
    Korunu všemu skutečně nasadil dotyčný „odborník“ na hokejovou mládež tím, že uvedl, že jen díky blahosklonosti pana Krále máme v mládeži o nějakých 4000 více poddaných. Přitom zcela pominul fakt, že před bohulibým veřejně prospěšným a nezištným konáním pana Krále byl přísun nových dětí do hokeje v předchozím období výrazně větší… Ale co se divit, že… Papír snese všechno. Dokonce si umím představit, že uvedený rozhovor i pro samotného p.Krále bylo asi něco jako zjevení.
    Ale vlastně proč ne, proč se nepoplácat po ramenou, když i tak to v důsledku nikoho, kdo se pohybuje už nějakou sezónu okolo ml.hokeje, nepřekvapí a ostatní „z venčí“? Ti jsou pro vedení hokeje tuplem jenom bezvýznamné křoví a kejhající dav, rád poslouchající od těch „nejpovolanějších“, jak zlato našeho státu zkvétá.
    Už jenom chybí, za předpokladu nějaké té medaile z MS, blahořečení pánů Růžičky, Krále, S.Lenera a dalších. A nebude-li, o nic nejde, už teď jsou známí viníci neúspěchu… A poškozeným jsou právě pánové shůry popsaní. I.

  6. Jaromir napsal:

    Fandím Vám a přeji mnoho úspěchů.
    Tady je ten rozhovor,kde se píše o těch 4000 dětech co přišly bruslit za tři měsíce …….http://www.sport.cz/ms2015/cesi/clanek/670879-kral-vytvoril-nejen-pro-reprezentaci-neskutecne-podminky-chvali-sefa-svazu-lener.html#section-artcl
    Mně by spíš zajímalo,proč se pan Lener nevyjádřil ke kauze Růžička.Na to,že před časem tvrdil,že takové věci nebude házet za hlavu a zůstává na špičkách……..
    http://isport.blesk.cz/clanek/hokej/95790/nastvany-lener-holikovy-nazory-plky.html

  7. Miroslav Hes napsal:

    Jasný, já to ani jako výtku nebral. 🙂 S.Lener prý někde zmínil, jak Král přitáhl k hokeji 4.000 mladých hokejistů. Nečetl jsem, takže jedna paní povídala, ale počty dětí v klubech jsou odrazem žalostného stavu mládežnického hokeje! Různých půtek, něšťastnýck kroků z dávné i blízké budoucnosti a hlavně odrazem totálního nezájmu o mládež, i když s enavenek každý tváří jinak (např. kampaň pojď hrát hokej – jen další žumpa pro prachy)! Nejeden šéf klubu mimo záznam i přiznal, že ho mládež nezajímá, že ho zajímá jen Áčko. No a jelikož mě už nebaví se tímhle zabývat, dal jsem si od hokeje chvíli oraz a až teď mě fakt hodně oslovil záměr kralupského klubu, protože tak nějak by to prostě mělo fungovat. Jediné kritérium – TO NEJLEPŠÍ PRO DĚTI. Žádné zákulisní hry, žádné lumpárny s penězi, žádné bratříčkování a lumpárničky, žádné „odfoukání“ tréninku od červené čáry a jedinou vizí „už ať je konec“. Ne, ne, takhle ne! Jen ty děti, hlavně ročník 2003/02, jsou průser a jestli neseženene pár dětí, budeme mít problém postavit SŽ 🙁 Jsem přesvědčen, že když to nepo…., tak do dvou let máme všechny týmy plné, ale teď holt bojujeme s minulostí.

  8. Ivo Holešovský napsal:

    Míra: 🙂 Ježiš, to nebylo myšleno jako výtka, ale zcela naopak. Fandím Vám, stejně jako budu hodně sledovat Vlky z Plzně, klub z J.Hradce a další, kteří se snaží pomalu ale jistě dokázat a ukázat, že to jde i jinak… A můžu jenom doufat, že to dopadne dobře, že Vám nebudou někteří zakomplexovaní rádoby odborníci házet klacky pod nohy 🙂

    A jinak k tvému postesku: je skutečně zajímavé, jaký pokles základny mezi ročníky 2001 a 2002/03 na klubech je. Jen tak z nudy 🙂 jsem si projel celou čr a skutečně ten rozdíl je markantní… A přitom to vůbec neodpovídá porodnosti v těch letech, dokonce ten skok ve prospěch roku 2002 je ve srovnání s předchozími lety významný, právě ve srovnání s rokem 2001 je až obrovský… Že by se něco kolem roku 2005-2006 dělalo špatně v náboru dětí, že tak ochladl „ze dne na den“ zájem o hokej v těchto letech? Hm….jde o roky cca 2005-07….. něco mi to připomíná, na „cosi“ si pamatuju….. 🙂 🙂 🙂

    No když nic jiného, na tomhle je celkem jednoznačně vidět, že používaná klišé svazu a klubů o tom, že se rodí málo dětí, že mají daleko víc jiných zájmů a možností, že daleko víc vysedávají u PC,…. zase až tak pravdivé nebude, problém ochabování zájmu o hokej asi přeci jen bude někde jinde (to by pak nebyly takové markantní šokové skoky nahoru/dolu). Jen je otázka, kdy si svaz a kluby sami připustí, že by problém taky mohl být na jejich straně? I.

  9. Miroslav Hes napsal:

    Díky, a týká se to samozřejmě i starších ročníků, minimálně dorostových… Ale někde a někdy se prostě začít musí…

  10. Ivo Holešovský napsal:

    Tak to držím všechny palce 🙂
    Už jsem začal i pomalu snít, jak tu takových oddílů hokeje po ČR funguje více, jak mimo ČSLH mají svoji vlastní, třeba žákovskou ligu, jak si to myslí v soutěžích mezi sebou bez toho, aby byli ovládáni ekonomickými zájmy pár majitelů seniorských klubů… Jak stát i těmto klubům, čistě z nediskriminačních důvodů poskytují těmto klubům stejnou podporu (na hráče), jakou poskytuje klubům zastřešených svazem… Vím, jsem asi snílek, ale co kdyby, že….. 🙂
    Tedy hodně štěstí a co nejméně ataků ze všech stran, škoda, že se to hlavně týká jen roč.2002/2003 a níž… I.

  11. MIroslav Hes napsal:

    Dobrý den HonzO, samozřejmě, že peníze na odstupné nemáme, takže doufáme, že se nám podaří získat hráče na hostování. Problém je, že z minulosti je prostě ročník 2002/03 enormně slabý na počty dětí a MUSÍME je prostě sehnat, abychom mohli hrát kategorii SŽ. Pak se můžeme už v klidu soustředit na to, aby se všem dětem u nás líbilo a abychom jim nabídli nejlepší možné podmínky a stejně tak i nejlepší možnou sportovní přípravu. To je náš jediný cíl! Prostě PO NOVU, POŘADNĚ A PRO VŠECHNY 🙂

  12. Jirka napsal:

    Konečně se to začíná hýbat. V demokracii musí být možnosti pro všechny vrstvy obavatelstava.

  13. HonzA napsal:

    Pěkný, držím palce a upřímně přeji, ať se daří.
    Ale dvě zásadní otázky:
    1) pustí Vám tam někdo hráče zadarmo?
    2) dáte za ročník 2003/02 70.000,-/80.000,- Kč odstupného?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *