Czech Selects 2001 vyhrál World Selects Invitational

Mládežnický výběr ročníku 2001 Czech Selects navázal na dosud jediné vítězství českého hokeje v historii turnajů World Selects Invitational a ovládl letošní turnaj kategorie U14 v Bratislavě. Navázal tak po 5 letech na úspěch hráčů jako je Pavel Zacha, Jakub Zbořil (oba v odhadech pro 1. kolo letošního draftu NHL), Filip Chlapík (odhad 2. kolo draftu NHL), David Kaše (účastník letošního MS U20) či Martin Svoboda (účastník MS U18), kteří v roce 2010 dokázali zvítězit na WSI kategorie U13 v Rize.

Oba dva české úspěchy spojuje Head Coach Petr Jonák působící za mořem u špičkového detroitského mládežnického týmu U18 Little Caesars AAA, který od nové sézony přijal další výzvu a bude součástí nového týmu zámořské OHL. Aktuálně si můžete užívat přítomnosti Petra Jonáka v Čechách na některém z jeho kempů.

Tříletá zkušenost s WSI u ročníku 2001 pohledem z tribuny, střídačky i zákulisí nabízí spoustu námětů na zajímavé příspěvky. Ten dnešní věnuji základním faktům o cestě českého mládí za velkým úspěchem.

Tým Czech Selects 2001 před turnajem absolvoval třídenní soustředění v Kravařích, kde kromě tréninků sehrál i dvě modelová utkání s vynikajícím mančaftem stejně starých Slováků z týmu Slovakia Selects. A právě slovenský tým určitě stojí za pár samostatných řádků. Měl jsem možnost Slováky pozorovat jak v Kravařích tak v průběhu WSI. A projekt Slovakia Selects 2001 mě doslova uchvátil. Spojil dohromady skupinu hráčů, která společně pracuje několik let. Schází se nejen na WSI, ale v průběhu roku i na soustředěních či kvalitních turnajích. Chlapci ze Slovenska mají k dispozici výborný realizační tým se skvělými trenéry pro přípravu na ledě i na suchu, vytvořili skvělou partu, ze které jsou týmový duch a odhodlání pro společnou věc cítit na sto honů nejen na ledě, ale i mimo něj. Slovakia Selects bych si dovolil vyhlásit jako nejúspěšnější development projekt ze všech selectů, které jsem v průběhu tří let mohl na WSI pozorovat. Chalani, gratulujem!

S týmem Czech Selects jsme se sešli v pondělí 20. dubna den před turnajem a na stadionu Vladimíra Dzurillu absolvovali ještě jeden zahřívací trénink.

Cesta k vítězství pak vedla přes následujících devět těžkých stupínků.

CZE – East Coast Selects Quebec  6:7 SN

Hned v úvodu skvěle bruslící Kanaďané ukázali, že budeme muset zapomenout na typickou místní mládežnickou produkci a přepnout na jiný level. Během úvodních 8 minut jsme prohrávali na střely 0-8 a nevěděli kam dřív skočit. Až vyloučení soupeře nás pustila do hry a v přesilové hře jsme se ujali vedení. Do přestávky jsme pak převzali iniciativu a do kabin šli s náskokem 4-2. Druhá polovina utkání pak přinesla skvělou bitvu se závěrečným divokým skóre 6-6. V samostatných nájezdech pak byl šťastnější soupeř, který získal zápas pro sebe a připravil nám tak úvodní a jedinou porážku na turnaji.

CZE – Vityaz Podolsk  7:1

Ruský tým předcházela pověst nejlepšího týmu centrální moskevské oblasti. K objektivnímu zpravodajství je však nutno poznamenat, že na WSI se Vityaz díky ekonomické krizi v Rusku představil pouze s 11 hráči v poli a tak nemohl své skvělé pověsti dostát. Problémy v Rusku bohužel poznamenaly i WSI, neboť nejen zdecimovaný Vityaz, ale i absence tradičních účastníků CSKA, Spartaku či Dynama Moskva jednoznačně turnaj trochu ochudily.

CZE – Western Canada  6-0

Kanadský západní výběr byl v ročníku 2001 ze zámořských týmů na všech turnajích asi nejslabší, přesto měl ve svém středu několik vynikajících hráčů, které nebylo radno podcenit.

CZE – Norway Selects  4-0

Norové předvedli typický zarputilý severský výkon. Byli výborně silově i bruslařsky vybavení a za zády měli skvělého brankáře.

CZE – Pro Hockey  5-1

Výběr z oblasti kanadského Toronta patří ve všech ročnících k velmi silným týmům. Českému výběru se však podařilo trestat vyloučení soupeře a také díky třem využitým přesilovkám zvítězit.

Po základní skupině jsme v tabulce obsadili druhé místo a naplno využili zdánlivě příznivý los (8., 10., 13., 15. a 16. tým v základní skupině), což nám zaručovalo do osmifinále play off soupeře z 15. místa. Každý, kdo má zkušenosti s WSI však ví, že na tomto turnaji není slabého soupeře, což obvykle dokazují hned úvodní kola play off, kde není nijak vyjímečné, že týmy z konce tabulky po základní části vyřadí týmy z předních míst.

Osmifinále: CZE – Vityaz  7:0

Ani tentokrát jsme se nenechali zaskočit soupeřem už ze základní skupiny a podle očekávání zvítězili.

Čtvrtfinále: CZE – Germany  4-0

Jestliže osmifinálové zápasy přináší na WSI mnohá překvapení, pak čtvrtfinále už bývají naprosto nepředvídatelná. Nás čekal německý výběr hrající pod hlavičkou německého hokejového svazu jako oficiální reprezentace Německa U14. Mimochodem, německý svaz projevil v průběhu turnaje zájem obsazovat všechny kategorie WSI oficiálními německými reprezentacemi. I to leccos vypovídá o prestiži WSI. Německý tým předváděl v průběhu turnaje skvělé výkony opřené o týmový projev, maximální nasazení a zarputilost. Ve svém středu měl několik vyjímečně individuálně vybavených hráčů. Tomu také odpovídal průběh zápasu, který byl velmi náročný a tvrdý. Koncentrovaným a disciplinovaným výkonem jsme jej nakonec zvládli a důstojně odolali i závěrečným provokacím k bitkám.

Semifinále: CZE – Slovakia  6-1

Skvělou připravenost slovenského týmu jsem zmínil už dříve. Proto jsem před zápasem očekával tu správnou bratrovražednou bitvu o bytí a nebytí. Nakonec se trochu ukázalo, že Slováci odevzdali spoustu sil ve čtvrtfinále se silnými Švédy, které dokázali porazit 4-2 stvrzujícím gólem při závěrečné powerplay soupeře. Po vyrovnaném úvodu zápasu, kdy se soupeř dostal i do vedení 1-0, jsme však i díky rychlému vyrovnání převzali otěže zápasu pevně do vlastních rukou a došli si nakonec pro výsledkově výrazné vítězství, které však pohledem předvedených výkonů bylo pro naše sousedy až příliš kruté. Několikaleté slovenské úsilí tak skončilo bohužel na českých hokejkách. Slováci pak následně ztratili i utkání o bronz, kde ještě dvě minuty před koncem vedli nad East Coast Selects Ontario o gól, po vyrovnání soupeřem a následné brance obdržené v prodloužení však odešli z turnaje s bramborou medailí.

Finále: CZE East Coast Selects Quebec  6-2

Náš úvodní soupeř se nakonec ukázal jako nejsilnější a dokráčel svou větví pavouka, ve které byly mimo jiné i silné výběry Finska (obhájce a vítěz obou předešlých ročníku WSI věkové kategorie 2001), West Coast Selects či East Coast Selects Ontario až do finále. Úvod finále se nesl v podobném duchu jako první vzájemný zápas. Quebec naskočil do utkání v obrovském nasazení a ovládl úvodní desetiminutovku poměrem střel na branku 9-1. Po ubráněném oslabení 3-5 se nám podařilo dát úvodní gól zápasu a dostat se do hry. Aktivitu jsme pak do přestávky přetavili ve vedení 4-1, které jsme už do konce zápasu nepustili a mohli slavit!

A kdo se na úspěchu Czech Select podílel?

Brankáři: Jenda Škorpík (Sparta Praha), Jakub Maličkay (Hvězda Praha)

Obránci: Daniel Poizl (Karlovy Vary), Dominik Kučera (Slavia Praha), Šimon Kubíček (Jindřichův Hradec), Jan Klodner (Hradec Králové), David Homola (Jihlava), Albert Šiller (Hvězda Praha)

Útočníci: Jonáš Peterek (Havířov), Matěj Toman (České Budějovice), David Matěcha (Pardubice), Adam Raška (Třinec), Marcel Barinka (Sparta Praha), Luboš Dospěl (Liberec), Vojtěch Síla, Matěj Morong, Petr Poppel (všichni Hradec Králové), Filip Houdek (Jindřichův Hradec), Tomáš Zeman, Filip Koffer (oba Pardubice)

Realizační tým: Petr Jonák (Head Coach), Stanislav Jasečko (své první opravdové trenérské krůčky udělal Stano u Jaromíra Pytlíka v Hockey Talent Academy), Michal Barinka, Jan Hes, Lukáš Havlíček

WSI_2015427

 

User Rating: 5.0 (1 votes)
Sending

2 Responses

  1. LS4 napsal:

    Hoši velká gratulace! Výborný výkon!

  2. Honza napsal:

    Super, velika gratulace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *